Nå er det fiberfeber på Vestlandet

- Temperaturen i bredbåndsmarkedet er glohet, konstaterer administrerende direktør Tore Nyhammer i Bergen Fiber. – Diagnosen vi stiller er tydelig. Både villabeboere, borettslag, sameier og kommuner har nå fått fiberfeber.

18. juni 2019
BergenFiber_aktuelt_banner_Fiberfeber

Nå er det fiberfeber på Vestlandet

- Temperaturen i bredbåndsmarkedet er glohet, konstaterer administrerende direktør Tore Nyhammer i Bergen Fiber. – Diagnosen vi stiller er tydelig. Både villabeboere, borettslag, sameier og kommuner har nå fått fiberfeber.

Tekst: Stein Opsahl

Ny fiberkunde hvert 11 minutt

- Når digitaliseringen endrer samfunnet blir stadig flere avhengig av de nye mulighetene som oppstår. Bredbåndsnettet de fleste er vant til, det såkalte kobbernettet, legges ned om senest to og et halvt år. Fordi det tar tid å bygge ny infrastruktur, opplever vi at mange nå er på etterspørselssiden. En fersk oversikt fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), viser også at spesielt Vestlandet har dårlig mobildekning innendørs; faktisk blant de svakeste i Norge. Dette aktualiserer behovet for fiberutrulling.

Hva kan man gjøre dersom man ønsker fiber?

- Der lokalbefolkning er engasjert, viser det seg at fiberutbyggingen blir mer realistisk og gjennomførbar. I løpet av et par år blir det umulig å håndtere hverdagen uten skikkelig bredbånd, og særlig opplever barnefamilier problemer når skolene blir hel-digitaliserte og alt hjemmearbeid skal leveres digitalt. Når også kommunale tjenester digitaliseres, blir bredbåndskapasiteten kritisk. Sammen med kommunene vil vi jobbe hardt for å sikre alle god kapasitet, sier Nyhammer.

Gammelt utstyr og gamle linjer må byttes

- Mange sameier og kommuner får høre at man kan oppgradere nettet enkelt med å bytte noe utstyr i begge ender. Dette stemmer dessverre ikke, og om man ikke bytter alt det gamle utstyret løser man i virkeligheten ikke kapasitetsproblemet; for ingenting er svakere enn det svakeste leddet på datalinjen inn til boligen din. Det er faktisk bare fiber som duger; 4G er dyrt og ustabilt og erstatter ikke dagens kobberbaserte bredbånd.

Mange kommuner tar ansvar

I grisgrendte strøk er eneste mulighet for fiberutbygging et spleiselag mellom Bergen Fiber, kommunen og Nkom. Tilskuddsordningen fra staten har vært forvaltet av Nkom i samspill med fylkeskommunene, mens de nye regionene vil overta ansvaret fra 2020. I tillegg har kommuner og fylkeskommuner bidratt med støttemidler inn i prosjekter.

Bergen Fiber har kontakt med kommunene i Hordaland slik at man sammen kan lage gode planer for utbygging til kunder som ikke er kommersielt lønnsomme. Bredbåndstilskudds-ordningen skal bidra til at alle husstander i Norge får et bredbåndstilbud av god kvalitet. Den offentlige støtteordningen skal finansiere bredbåndsutbygging i områder hvor de kommersielle aktørene ikke finner det lønnsomt å bygge ut bredbånd.

Vi garanterer deg at fiber takler framtidens økning i datatrafikk

- Fiber hele veien inn til brukeren gir så godt som ubegrenset nettkapasitet og er den tilkomst-teknologien som er aller best dimensjonert for framtiden. Med den kapasiteten og hastigheten som fiberoptikk tilbyr, er Bergen Fiber i stand til å garantere deg at fiber skal kunne takle framtidens økning i datatrafikk – ja, selv om økningen blir så enorm som mange mener.

Nå opplever vi rekordsalg

- Bergen Fiber er en dominerende aktør her på Vestlandet. Som forhandler av Altibox-tjenester som internett, tv og telefoni, har vi dobbelt så mange fiber-abonnenter som Telenor. Vi ser fortsatt at noen sitter i tenkeboksen, men nå er det på tide å handle, sier Tore Nyhammer.