Tydelig endring i brukermønstre krever bedre datakapasitet i borettslag og sameier

Digitaliseringen endrer måten vi tenker på, måten vi utfører hverdagsoppgavene våre på og ikke minst måten vi skaffer oss informasjon og underholdning på.

17. juni 2019
BergenFiber_aktuelt_banner_BRL

Tydelig endring i brukermønstre krever bedre datakapasitet i borettslag og sameier

Digitaliseringen endrer måten vi tenker på, måten vi utfører hverdagsoppgavene våre på og ikke minst måten vi skaffer oss informasjon og underholdning på.

Tekst: Stein Opsahl

Dette byr på store utfordringer når det gjelder datalinjene inn til leiligheten din. Spesielt for deg som bor i borettslag eller andre former for sameie, kan dette by på frustrasjoner på grunn av manglende kapasitet på bredbåndet.

Stadig flere velger å strømme TV-programmer når det passer oss, og ser gjerne på sine favoritt-programmer utenfor normal oppsatt sendetid. Mange ser faktisk ikke på tradisjonelt TV, men velger å bruke YouTube, Netflix og andre strømmetjenester. Den såkalte kobber-infrastrukturen som de fleste sameier og borettslag i sentrumsnære strøk sliter med, klarer ikke lenger å levere på de nye behovene og er derfor i ferd med å bli byttet ut.

Om noe høres for godt ut til å være sant, er det gjerne det

I slike prosesser opplever vi at mange sameier får høre at man kan oppgradere nettet enkelt med å bytte noe utstyr i begge ender. Dette stemmer dessverre ikke, og om man ikke bytter alt det gamle utstyret løser man i virkeligheten ikke kapasitetsproblemet; for ingenting er svakere enn det svakeste leddet på datalinjen inn til leiligheten din.

«Internet of things» gir mye, men krever mer kapasitet

I dag ser vi at datatrafikken på grunn av nye brukerbehov øker med 40 prosent i året, og dette vil ikke avta. Snarere tvert i mot. I løpet av året vil nesten 80 prosent av alt innhold på internett være video. I tillegg begynner stadig flere av tingene våre å kommunisere seg i mellom – og med oss. Ikke bare blir PC, telefon og klokke synkronisert, men de fleste installasjonene i en normal husholdning vil ganske snart bli en del av internett. I tillegg vet vi at helse- og omsorgsteknologi om få år vil basere sin dialog med oss på at vi har den nødvendige datakapasiteten på linjene inn til boligen vår.

Et praktisk eksempel her er de såkalte smart-husene. Vi har allerede teknologien som kan automatisere det meste vi har i hjemmene våre, og veldig snart vil Google, Amazon eller Apple pakke dette inn i noe som gjør det enkelt å bruke; basert på at tingene prater sømløst sammen.

Vi garanterer deg at fiber takler framtidens økning i datatrafikk

Fiber hele veien inn til brukeren gir så godt som ubegrenset nettkapasitet og er den tilkomst-teknologien som er aller best dimensjonert for framtiden. Med den kapasiteten og hastigheten som fiberoptikk tilbyr, er Bergen Fiber i stand til å garantere deg at fiber skal kunne takle framtidens økning i datatrafikk – ja, selv om økningen blir så enorm som mange mener.

Nå er det veldig god timing; heng deg på

I dag jobber Bergen Fiber med prosjekter i store deler av Hordaland med et ekstra stort fokus på sentrum. Bergen sentrum er som så mange andre sentrumskjerner et sted med dårlig bredbånd- og TV-tilbud, og dette gjør vi noe med nå. Sentrum er preget av små butikker som i lang tid kun har hatt behov for beskjeden kapasitet og mange utleie-leiligheter uten fokus fra eier på god bredbåndskapasitet.

Nytt bossnett og digitalisering ga oss «Graveklubben»

Både avfallshåndtering i forbindelse med nytt bossnett og stor etterspørsel etter fiberkapasitet for å ta i bruk de nye mulighetene digitaliseringen gir, har ført til etableringen av en egen «Graveklubb». Sammen med «Graveklubben» og andre aktører klargjør vi nå for å tilby skikkelig fiber til alle sameier og borettslag i sentrum – så ta kontakt om man ønsker mer informasjon om de nye mulighetene.

Vi jobber med både små og store borettslag i tillegg til mange av de store nasjonale og lokale utbyggerne for å se hva vi kan få til av gode, smarte løsninger. Et sameie utgjøres av mange individuelle boenheter med ulike behov. Våre løsninger belaster sameiet minimalt. Man betaler kun for fremføringspunktet på veggen til den enkelte boenheten. Således er det opp til hver enkelt beboer å velge kapasitet. Vi har mange løsninger, blant annet en svært fleksibel løsning som kalles fiberaksess, i tillegg til mange andre løsninger.

Velkommen til en uforpliktende prat og hør hva vi kan gjøre for deg.

Jan-Petter Liby
Avdelingsleder Borettslag
M 993 89 140
janpetter.liby@bergenfiber.no